banner39
22 Ekim 2017 Pazar

Emine Nur Günay'ın acı günü

Ölümsüzlük Mantarı Eskişehir'de yetişiyor

Eskişehirli kadın girişimci Reyhan İşcan, bakanlık tarafından düzenlenen yarışmada "Meşe Kütüğünde Reishi Mantarı Üretim ve Pazarlama Projesi" ile birinci oldu. 50 bin lira hibe almayı hak kazanan İşcan 'Ölümsüzlük Mantarı' olarak da bilinen Kırmızı Reishi mantarını 2016 yılından bu yana Eskişehir'de üretiyor. Anavatanı uzak doğu olan mantar; kanser, tansiyon, kronik yorgunluk gibi pek çok hastalığa iyi gelip, alternatif tıpta kullanılmakta. Yenilmeyen mantar, çay gibi demlenip içiliyor.

28 Ağustos 2017 Pazartesi 10:19
Ölümsüzlük Mantarı Eskişehir'de yetişiyor
 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca düzenlenen ‘Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi ve Proje Yarışması Türkiye Şampiyonu, Şampiyonlar Şampiyonasında Eskişehir’i temsil eden, kadın çiftçi Reyhan İşcan ‘Meşe Kütüğünde Reishi Mantarı Üretim ve Pazarlama Projesi’ ile yarışmada birinci olmuş ve 50 bin lira hibe kazanmıştı. Şampiyon kadın çiftçi 2016 yılından bu yana 'Ölümsüzlük Mantarı', 'Ruhani Güç Bitkisi' olarak bilinen Kırmızı Reishi mantarını Eskişehir'de  yetiştiriyor. 

Mantar üretimine nasıl karar verdiniz? 
2013 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının düzenlemiş olduğu kadın çiftçiler yarışmasına katıldım. Türkiye genelinde birincilik ödülünü aldım.  Projemi İstiridye Mantar yetiştiriciliği üzerine hazırlamıştım. Projenin açılışını aynı yılın aralık ayında yaptık. Mantarlarımızı yetiştirmeye başladık. Bakanlığımızın böylece bir istiridye mantar projesi oldu. Bu projeden sonra 2014 yılında yine 10 yılın birincilerinin yarıştığı bir yarışma düzenlendi. O yarışmada Eskişehir'i temsil ettim. Bu seferki projem 'Reishi Mantarı'ydı. Yine birinciliği aldım. Mantar benim özel bir ilgi alanım. Ben yıllardır mantar üzerine çalışmalar ve üretimini yapmak hayalimdi. Bu yarışma benim için bir fırsat oldu. 

Üretim aşaması nelerdir?
Reishi Mantarının üretim süreci istiridye mantarına göre daha uzun sürüyor. Sert ağaç kütüklerinde misal aşılamasını yaparak buna gerekli ortam sıcaklığını verip karanlık ortamda kuluçka evresi 3 ay sürüyor. 3 ay sonra mantar pinleri gözükmeye başlıyor. Havasını artırıyoruz. Nemlendirme yapıyoruz. Işıklandırma ve ısıtmayı biraz düşürüp aynı şekilde devam ediyoruz. Mantarlarımız yapraklaşmaya başlıyor. Kenarındaki beyaz halka tamamlanana kadar yapraklarımız büyüyor. Havasını güzel verdiğiniz takdirde daha büyük yapraklar elde ediyorsunuz. 

Mantarın tüketimi nasıl oluyor? 
Mantarımız çok özel bir mantar. Saf, tıbbi bir mantar. Tıbbi alanda kullanılabilen, yenilebilir bir mantar değil. Çayı içiliyor aynı zamanda alternatif tıpta bu mantarı işleyerek, toz haline getirip kapsüller içerisine doldurup bu şekilde insanların faydalanmasına sunuluyor. Kahvenin içine toz olarak katılabiliyor. Diş macunundan, çikolatalı kahvesine kadar her şekilde işlemeye çalışıyorlar. Ama benim özellikle düşüncem mantarın naturel olarak çayının içilmesi. Çünkü insan sağlığına daha faydalı.

'Reishi Mantarı' hangi hastalıklara iyi geliyor? 
Bitkisel tedavide 2000 yıldan uzun süredir Japon ve Çin tıbbında kullanılan, bitkisel bir ürün olup inanılmaz yararları bulunmaktadır. İmparatorluk döneminde sadece imparatorların ve yakınlarının kullanabildiği bitki idi. Bilinen en eski ve en değerli bitkidir. Uzak doğuda bulunan bitki sağlığı ile ilgili Shen Nuing Ben Caojin Yazıtlarında bir numaralı bitki olarak listede yer alır. Doğal ortamda çok nadir bulunan Reishi ile ilgili çalışmalar, son 30 yılda inanılmaz hız kazanmış. Uzun araştırmalar sonucu üretim teknikleri geliştirilmiş ve ilaç endüstrisinin hizmetine sunulmuştur. Her derde deva olan bitki HIV, kanser, düşük tansiyon, yüksek tansiyon, diyabet, romatizma, kalp problemleri, ülser, astım, felç, yorgunluk, hepatit, kısırlık, sedef hastalığı, kabakulak, epilepsiye iyi geliyor. Kronik yorgunluğa çok iyi geliyor. Enerji ve zindelik veriyor. Vücudun hastalıklara karşı direncini artırıyor. Mide, akciğer ve prostat kanserlerinde koruma amaçlı kullanıyor. Bir hafta, 15 gün sonrasında etkilerini görebiliyorsunuz.

Üretimi zahmetli ve pahalı mı? 
Üretimi zor ve pahalı bir mantar çeşidi. Yurtiçinde bu mantarı insanlarımızın faydasına sunmak istiyoruz. Mantarı yurtdışına satma gibi bir durumumuz yok.  Yurtdışında mutlaka bu işi yapanlar vardır. Büyük şirketler bu mantarı Malezya'dan ithal edip işliyorlar ve fahiş fiyatlara satıyorlar. Bizim amacımız bunu ülkemizde ucuza üretip insanlarımızın faydasına sunmak. Misalleri bulmak bir kere çok zor. İthal ediliyor. Ülkemizde üretimi yapılacak bir teknolojiye sahip değiliz. Misal üretiminde bulunan çok az firma var. Onlarda da istediğiniz türü bulmak çok zor. Bizim istediğimiz kırmızı reishi. Üretimi hakikaten zor. İklimlendirmeyi biz kendimiz yapıyoruz. Isıtmasını, ışıklandırmasını, havalandırmasını, nemlendirmesini kültür ortamında yaptığımız için maliyetleriniz ona göre yükseliyor. Kışın üretim yaptığınız zaman reishin kütüklerini ya da kitlerinin bulunduğu odayı 25-26 dereceye kadar ısıtmanız gerekiyor. Kuluçka dönemini tamamlayıp üretime geçtiğinizde ise günde en az 5-6 kere havalandırmanız gerekiyor. Yaprakların büyümesi için ışıklandırma önemli. Nemini sağlamanız için de sulamanız gerekiyor. Özel bilgilendirmeyle uzman kişilerin gözetiminde yapılan üretim yapılmalıdır. Meşe kütüğünden 5 sene ürün alabiliyorsunuz. Kitlerimizden iki flaş aldıktan sonra kitlerimizi yeniliyoruz. 

Talep nasıl?
Bizim mantar kültürümüzün 30-40 senelik bir geçmişi var. Reishi Mantarı yeni yeni tanınmaya başlıyor. Ülkemizde bunu üniversitelerde yetiştiren akademisyenlerimiz de var. Türkiye'de 6 yerde yetişiyor. Benim yetiştiriciliğimle bu noktalardan biri de Eskişehir oldu. Talep çok fazla değil. Basın aracılığıyla tanıtmaya çalışıyoruz. 
Kadınları teşvik etmek adına neler söylersiniz? 
Kadınlarımıza destek amaçlı eğitimler veriyoruz. Kadınlarımız bu işe yönelirlerse (istiridye mantarında bunu o amaçlı düşünmüştük)  bütçelerine katkı sağlarlar. Ekonomiye katkıda bulunurlar. Kendi ayakları üstünde durup ekonomik özgürlüklerini kazanmış olurlar. Daha başarılı anneler olurlar. Tüketici konumdan üretici konuma geçerler. Kadınlarımız çocuklarını ihmal etmeden evlerinde bu işi yapabilirler. 
KULLANIMI VE HAZIRLANMA ŞEKLİ 
Reishi Mantarı çay olarak kullanılmakta. Cam bir kap içerisinde bir litre suda sağlıklı kişilerde 1-2 gram, bağışıklık sistemi zayıf kişilerde 5-6 gram, kısık ateşte bir saat kaynatılarak içilmesi önerilir. Sıcak ya da soğuk, 24 saatte tüketilmelidir. Kaynatma sırasında metal ile temas etmemesi sağlanmalıdır. Günlük olarak tüketilecek miktardaki mantar, 4 su bardağı su ile cam kapta kaynamaya bırakılır ve kaynama başladıktan sonra ateş kısılarak 30 dakika kaynatılır. Cam kap direk aleve konulmamalıdır. Altına alevi dağıtacak bir plaka yerleştirilebilir veya elektrikli ocak kullanılabilir. Aç karnına içilmesi tavsiye edilir. Çayın sabah, öğle ve akşam birer bardak içilmesi önerilir. Şeker kullanılmamalıdır. 

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    e-gazete
    • Eskişehir Yenigün Gazetesi | Eskişehirspor | Haberler - 22 Ekim 2017 Manşeti
    ARŞİV